Az alapítványról

Az Ötetpályázat kiírója: az OTP Fáy András Alapítvány

Kik vagyunk?

Az OTP Fáy András Alapítvány egy - 25 éve az OTP Bank által alapított - közhasznú civil szervezet, melynek célja a fiatalok, a jövő generációjának mindenkori segítése, támogatása. (További információ: www.otpfayalapitvany.hu)

Mecenatúra és egyéb támogatói programjainkon túl a legfontosabb tevékenységünk, hogy mint egyfajta tudományos, oktatási intézmény a XXI. század kompetenciáira tanítsuk, neveljük a fiatalokat.

Innovációban, kutatásban és oktatásfejlesztésben otthon vagyunk.

Hazai és nemzetközi innovációs programokban veszünk részt, saját oktatásfejlesztési programokat finanszírozunk, hogy azok eredményét a gyerekek és a fiatal generációk hatékony képzésében felhasználjuk, hasznosítsuk.

Az OTP Fáy András Alapítvány 2012 óta a világon egyedülálló módon oktatja a 7-18 éves korosztályt pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismeretekre. A mára nemzetközivé vált program neve „OK Projekt” (ejtsd: Oké Projekt), amelyet saját high tech oktatási központjaiban (OK Oktatási Központok) és közoktatási intézményekben valósít meg (További információ: www.okkozpont.hu, oknyiregyhaza.hu).

Eddig ezzel a speciális módszerrel több mint 100 ezer magyarországi és több mint 10 ezer külföldi tanulót oktattunk. Emellett részt veszünk egyetemi képzésben és nemzetközi kutatás- fejlesztési programokban is. Az oktatásfejlesztés területén nemzetközi és magyar innovációs díjakkal és minősítéssel is rendelkezünk.

Miért írtuk ki ezt az Ötetpályázatot?

Évek óta készülünk arra, hogy oktatási tevékenységünket az offline világban elért sikereink után az online világra is kiterjesszük és a legmodernebb kommunikációs eszközök felhasználásával is valami nagyot alkossunk.

Olyan alkalmazást, implementációt, programot, projektet szeretnénk megvalósítani, ami valóban segítheti, támogathatja és napi szinten kiegészítheti a fiatalok életét. Lehetőségünk legyen direkt vagy éppen indirekt módon úgy segíteni a képzésüket, pozitív tapasztalatszerzésüket, hogy ők azt felhasználóként akár észre sem veszik és nem is tanulásként, hanem szórakozásként élik meg a nyertes pályamű használatát.

Erre az Ötletpályázatra sok pénzt szánunk, mert tudjuk, hogy az innovációnak és a sikernek ára van. Az OTP Fáy András Alapítvány a korábbi sikereire, szakmaiságára és hitelességére építve most jutott el odáig, hogy egy jelentős horderejű Ötetpályázatot és azt követően egy jelentős költségű informatikai fejlesztést is megvalósíthasson.

Ezt a programot csak a Magyar Kormány - pontosabban az EMMI – támogatásával, és alapítónkkal, mindenkori támogatónkkal, az OTP Bank partnerségével tudjuk megvalósítani.

Most azonban koncentráljunk az Ötletpályázatra!

Mi az, amit nagyon várunk ettől a pályázattól?

Az OTP Fáy András Alapítvány a gyerekek és fiatalok támogatása során minden programjába beépíti azt, amihez nagyon ért: a pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismeretek oktatását.  Ezért a pályázat során fontosnak tartjuk, hogy olyan pályaművek szülessenek, amelyek kapcsolódnak a következő hármas fogalmi körhöz: PÉNZÜGYI ISMERETEK, GAZDASÁGI TUDÁS, GAZDÁLKODÁSI ISMERETEK.

Mi is voltunk fiatalok. Ezért fontos leírnunk, hogy nem feltétlenül oktatási programok, szoftverek, implementációk ötleteit, terveit várjuk. Hiszen tudjuk, hogy ha egy fiatal választhat a virtuális térben lévő sok milliárd tartalomból, akkor az oktatási termékek általában hátrébb szorulnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a direkt oktatási célú ötletekre ne lennénk kíváncsiak és ne várnánk azokat is. Sőt, örülnénk, ha a pályázók ilyen jellegű pályaműveket is küldenének, mi biztosan értékelni fogjuk az összeset!

Azonban úgy véljük, hogy köze lehet valaminek a pénzügyekhez, a gazdálkodáshoz vagy a gazdaság működéséhez úgy is, hogy tapasztalati úton, indirekt módon jelenik meg az oktatás az adott cselekedet vagy felhasználói időtöltés során. Továbbá azt gondoljuk, hogy szerethetünk, használhatunk, ismételhetünk, várhatunk és megnyithatunk bármi olyat, ami egyszerűen csak jó, amit élvezünk, amit szeretünk, sőt hasznos nekünk, anélkül, hogy tudatosan képeznénk magunkat.

Tudjuk, hogy sok ilyen alkalmazás, játék, szoftver, implementáció és program létezik már.  Azonban azt is tudjuk, hogy a legjobb (legjobbak) még nem született (nem születtek) meg.  Lehet, hogy azt (azokat) pont Veled, a Te ötleted alapján fogjuk megvalósítani!

Ezért írtuk ki ezt a pályázatot, ezért várjuk a pályaműveket!